buikligging                            afplatting                                    spelen


Voorkeurshouding bij baby’s

Sinds de invoering van rugligging als slaaphouding voor baby’s komt een voorkeurshouding steeds vaker voor. Voorkeurshouding betekent dat de baby spontaan gedurende driekwart van de tijd met het hoofd naar één kant kijkt of gedraaid ligt. Dit kan links of rechts gedraaid zijn. Een nadeel van deze maatregel is dat de baby’s te vaak en te lang op de rug liggen. Veel ouders laten de baby’s overdag ook niet meer op de buik of in zijlig spelen. Dit kan o.a. leiden tot een eenzijdige afplatting van de schedel, omdat de schedel van nature bij jonge baby’s nog erg zacht is.

In eerste instantie krijgen ouders van uit de jeugdgezondheidszorg adviezen om de voorkeurshouding te verminderen, maar dat heeft niet altijd het gewenste effect. Als de adviezen onvoldoende resultaat hebben en er een ernstige voorkeurshouding en/of afplatting van de schedel dreigt te ontstaan dan is een kinderfysiotherapeutisch onderzoek zinvol.

De kinderfysiotherapeut onderzoekt wat de oorzaak kan zijn en start indien nodig de behandeling. Door middel van oefeningen met het kindje kunnen wij de beweeglijkheid van het hoofd en het totale lichaam verbeteren. Zo worden blokkades weggenomen en wordt de motoriek mooi symmetrisch. Ook geven wij de ouders adviezen hoe zij hun kind kunnen hanteren en neerleggen, om daarmee in het dagelijks leven de motoriek en de beweeglijkheid van hun kindje te stimuleren.

Uit onderzoek is bewezen dat kinderfysiotherapie bij een baby met een voorkeurshouding effectief is. Daarom is kinderfysiotherapie opgenomen in de richtlijn “Voorkeurshouding en schedelvervorming” van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg.