onhandig                                  oefenen                                   bewegen


DCD

DCD is Developmental Coordination Disorder, in het Nederlands vertaald als stoornis in de ontwikkeling van de coördinatie van bewegingen.

Soepel bewegen, lopen, klimmen, praten, uit je woorden komen, jezelf aan- en uitkleden, tandenpoetsen, billen afvegen, met mes en vork eten, veters strikken, een bal gooien en -vangen, schrijven etc. Het lijkt allemaal zo gewoon dat kinderen deze vaardigheden leren. Voor sommige kinderen is dat echter niet zo gewoon. Dat kunnen kinderen zijn met DCD.

Veel kinderen met DCD werken hierdoor traag of komen niet goed mee op school. Daarnaast zijn er kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren en die moeite hebben met het horen, zien en begrijpen van wat er om hen heen gebeurt.

Met kinderfysiotherapie kunnen we de coördinatie oefenen, maar ook de concentratie verbeteren, spierkracht trainen en andere vaardigheden. Het is bewezen dat een individuele, taakgerichte benadering het meest effectief is. Wij passen deze interventies toe met CO-OP en Neuromotor Task Training. Zo kunnen kinderen nieuwe motorische taken leren.

Ik pas de Nederlandse Richtlijn DCD toe.